Vitajte na našej stránke. Zaregistrujte sa a zbierajte body za nákup.

7 krokov ako si vyčistiť hlavu

Zdieľať na sociálnych sieťach
Kým máte vo svojej hlave príliš veľa otázok bez odpovedí, či veľa problémov, ktoré potrebujete a možno neviete riešiť, je ťažké sa ďalej rozvíjať, alebo dokonca niečomu veriť. Hlavu si vieme tiež vyčistiť aj sami a na niečo je dobrý aj odborník. Tu sa dozviete  7 krokov, ktorými vyčistenie hlavy viete zvládnuť aj sami.

 

Ak by sme prirovnali hlavu počítaču, pochopili by sme, že počítač keď zanesiete rôznymi programami a potom neupracete, pracuje pomalšie a robí chyby.  Počítač ak neaktualizujeme, tiež robí chyby až jedného dňa prestane byť schopný prečítať isté dokumenty, je ľahké, že sa tam dostane vírus.  Možno vo svojej hlave máte nahraté aj programy, ktoré ani nepotrebujete a zaberajú zbytočne miesto.   Z pohľadu hlavy, vírus je nespracovaná traumatická situácia, alebo nesprávny úsudok, postoj. Keď chceme aby počítač znova pracoval, je ideálne odinštalovať, vymazať čo nepotrebujete, aktualizovať, defragmentovať, alebo zajsť za odborníkom. Hlavu si vieme tiež vyčistiť aj sami a na niečo je dobrý aj odborník. Tu sa dozviete kroky, ktorými vyčistenie hlavy viete zvládnuť aj sami.

1. Krok „pomenujte negatíva"

Na čo nám to je dobré? Veľa ľudí nevie  ľahko  pomenovať to čo im  vadí. Zväčša až keď príde do styku s tým, že sa nepríjemnosť stane. Reakcia na situáciu potom nie je príjemná a reagujeme často emocionálne. Po istom čase, sa vrhneme do bežného života a to čo nás nahnevalo už si radšej   nepamätáme. Zostanú nepríjemne pocity spojené s niekým, alebo s určitou činnosťou, predmetom. Naša myseľ funguje tak, že si spája viacej faktorov do tzv. balíčkov ( súborov súvislosti). V situácii, keď nám niečo pripomenie balíček s obsahom, psychika už len vyplaví nepríjemné pocity. Zvýši náš odpor, či zlosť bez toho, aby sme celkom rozumeli dôvodu. Dokonca nás môže brzdiť v rozvoji. Postupne si samozrejme zdôvodnime situáciu, ale neprídeme úplne k jadru.

Ak nás dlhodobo niečo trápi,  je dôležité každú situáciu postupne definovať a nájsť aj skryté informácie. Tieto informácie skonfrontovať s realitou a zmeniť postoj, správanie, ale aj konanie. Takto si vieme vyjasniť myseľ a odstrániť dôvod nepríjemného stavu. Teraz trocha hrovou a fantazijnou formou vyplavíme skryté informácie z vašej mysle. 

Napíšte si na papier všetko čo Vám vadí vo vašom živote, čo by ste boli radšej keby nebolo.

Môžete napísať aj všetky vaše pocity, alebo správanie, ktoré nemáte na sebe radi.
Napíšte si to pekne bod po bode .


Príklady z praxe :


Môj manžel sa so mnou nerozpráva
Všetko robím na poslednú chvíľu
Bojím sa stále o dieťa
Mám málo peňazí
Nemám postavený dom

2. Krok „ odhaľte stupeň problému"

Od stupnice 0-10 ohodnoťte ako veľmi vás trápi každý jeden problém. 0 je najmenej a 10 je maximálny problém.


Príklady z praxe :


Môj manžel sa so mnou nerozpráva 8
Všetko robím na poslednú chvíľu 2
Bojím sa stále o dieťa 3
Mám málo peňazí 7
Nemám postavený dom 9

Túto stupnicu budeme potrebovať aj pre spätnú väzbu, aby sme vedeli ako sa nám podarilo vyriešiť, alebo posunúť v riešení.

3. Krok „ odhaľte čo je pod povrchom"

Vyberte si jeden z uvedených problémov, ktorý ste ohodnotili najvyšším číslom. Vyberte len jeden.
Aby sme lepšie porozumeli svojmu problému potrebujeme sa dostať za horizont vedomého vnímania, k skrytým informáciám. Presnejšie, ideme pod povrch. Aby sme sa tam dostali, trocha zapojíme predstavivosť. Napíšte si na papier ten problém, ktorý ste si vybrali.


Príklad :


Nemám postavený dom - stupeň 9

Predstavte si ten váš problém ako bytosť. Ak ste si vybrali problém s človekom, predstavte si jeho. Vo svojej mysli sa na tú bytosť pozrite a uvedomte si , kde na tele sa nachádza vaše trápenie (problém).


a) Príklad s domom :
Bytosť vyzerá ako muž a problém vidím to v jeho srdci .

b) Príklad s manželom, ktorý sa so mnou nerozpráva :
Manžel je stojaci a problém vidím v jeho ústach .

Popíšte ako vyzerá ten problém.


a) Príklad s domom :                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Problém vyzerá ako diera v tvare dverí.

b) Príklad s manželom:
Problém vyzerá ako zips, ktorý zapol jeho ústa.

Zamerajte sa teraz na emócie skryté v tom mieste, kde je problém . Popíšte najdetailnejšie aké to je , keď tento problém máte a čoho sa vo vnútri naozaj obávate, ak to nevyriešite. 


a) Príklad s domom :
Veľký smútok a pocit, že sa tam nikdy nedostanem.

b) Príklad s manželom:
Bojím sa, že mi bude povedané, čo vlastne nechcem počuť.

Aký to má na Vás vplyv, čo by sa stalo keby....

Dookola si davajte otázku "Čo by sa stalo keby ( doplňte vašu obavu- odpoveď) až kým budete mať čo najviac odpovedí. Kým nepochopíte aká situácia za správanim skrytá. 

a) Príklad s domom :
Otázka: Čo by sa stalo, ak by ste sa tam nikdy nedostali?
Odpoveď: Som uväznená.
Otázka : Čo by sa stalo ak by ste bola uväznená ?
Odpoveď : Nepotrebujem dom.

b) Príklad s manželom:
Otázka : Čo by sa stalo , keby ste počula čo nechcete počuť.
Odpoveď : Musela by som to riešiť.
Otázka : Čo by sa stalo, ak by ste to musela riešiť?
Odpoveď : Vyriešila by som to.

Odpovede si zapíšte na papier.

4. Krok „ skonfrontujte bytosť s realitou"

V tomto kroku je potrebné konfrontovať odpovede bytosti. Niektoré mohli vzniknúť na základe vašich skúseností, sú však minulosť a preto nemajú už platnosť. Niektoré však môžu byť len prevzaté od iných a vôbec nesúvisia s Vašu realitou. V praxi klientka, ktorá riešila dom, mala starého otca v koncentračnom tábore a bytosť muža vyzerala presne ako on. Avšak keď sa ona narodila on už dávno žil vo vlastnom rodinnom dome aj s rodinou. Takýto strach bol prežitkom z minulosti jej starého otca.


Prihovorte sa bytosti a skonfrontujte ju s realitou.

Dajte jej na vedomie čo všetko sa už zmenilo a že nemá platnosť. 


a) Príklad s domom:
Už dávno si slobodný a ja tiež, potrebujem dom pre rodinu.

b) Príklad s manželom:
Aj keď sú témy, ktoré nie sú príjemné, môžeme nájsť riešenie. Už viackrát sme sa spolu rozprávali o témach, ktoré sa dobre nepočúvali. Napokon to skončilo príjemným pochopením.

5. Krok „ spätná väzba"

Aby sme vedeli ako sme na tom, potrebujeme kontrolu. Pozrite sa na bytosť a oblasť kde ste predtým videli problém a popíšte ako vyzerá a aj pocity .

a) Príklad s domom:
Bytosť v mieste srdca nemá dieru a je celé žiarivé a červené. Bytosť sa usmieva a je tam príjemný láskyplný pocit k domovu.

b) Príklad s manželom:
Bytosť má ústa otvorené a mám pocit, že sa hýbu a postupne z nich vychádzajú písmena. Začínam cítiť vzájomné porozumenie a podporu.

Znova si problém odmerajte intuitívne na stupnici od 0 -10.


Problém s domom : 3
Problém s manželom: 1


Nechajte bytosť rozplynúť.

 


6. Krok „čo to prinesie pre budúcnosť"

Znova si zavrite oči a preneste sa vo svojej mysli do budúcnosti cca o jeden rok. Poobzerajte sa okolo seba uvedomte si ako vyzerá realita tam. Keď ju vidíte a ste tam, viete čo ste všetko urobili a aké zmeny nastali keď ste sa tam dostali.

Popíšte ich a zapamätajte si ich. Sú to kroky, ktoré vás privedú k vášmu riešeniu. 


a) Príklad s domom :
Som na pozemku, nie je to ten pozemok , ktorý sme si vyhliadli. Je trocha ďalej a máme vykopané základy.
Som tam s manželom a rozprávame sa o tom , čo je potrebné urobiť v nasledujúci mesiac. Rozdeľujeme si úlohy.


Otázka: Čo ste všetko podnikli, aby ste sa dostali sem a mali na pozemku a vykopané základy?


Odpoveď: Dohodli sme pozemok neďaleko toho, ktorý sme pôvodne chceli. Urobili sme zmluvu a začali kupovať. Medzi tým sme vypracovali projekt a manžel zabezpečil stavebné práce.


b) Príklad s manželom:
Som v obývačke, sedíme s manželom na sedačke a popíjame víno. Rozprávame sa o rôznych témach a aj o jeho práci. Hovoríme o našich plánoch na dovolenku.


Otázka: Čo ste všetko podnikli, aby ste sa dostali sem a sedeli s manželom pri rozhovore?


Veľa sme sa rozprávali a vysvetľovali ako kto čo naozaj myslí. Prestala som sa urážať keď mal iný pohľad na vec a počúvala som ho do konca. Neskákala som do reči a vyhýbam sa domýšľaniu.

7. Krok „ realizácia"

Ako ste si všimli v bode 6 boli pomenované zmeny, ktoré priniesli reálne riešenie. Tieto zmeny v správaní a konaní si napíšte na papier a realizujte už od dnes.

 

Takto môžete upratať všetky témy, ktoré ste si napísali v bode 1. Pokiaľ bolo hodnotenie vyššie ako 2 je dobré po určitom čase celý proces s témou zopakovať.

 

Prajem vám čistú hlavu a zrealizované sny.

  

 viac techník sa naučíte tu

 

 

Komentáre


super

Jana

perfektne , funguje, vyskúšala som :)


Nový komentár

© 2020 - 2024 L.E.A. spol s.r.o. - www.milara.sk
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency