Späť

Ktorý cukor a vôbec je nejaký vhodný?

Text o obsahu bol však na priesvitnej časti obalu maličkými písmenami a teda nečitateľný. Jediné čo sa podarilo prečítať bolo bez konzervantov. Kúpila som.
Avšak hneď ako som sa napila pochopila som, že je to presladené a nemá to s prírodnou chuťou nič spoločné.
 

Ktorý cukor a vôbec je nejaký vhodný?

      Ktorý cukor a vôbec je nejaký vhodný? Tak sa pýtam aj ja. Presnejšie aký nápoj môžem kúpiť svojej dcére, alebo aj sebe a byť si istá, že je to v poriadku. Všade sa píše piť je treba a ja pijem najradšej čistú vodu. No všetci čo majú deti , určite to poznajú, že oni chcú aj sladké.
Prídem si do obchodu ( včera) a moja dcéra si vyberie ochutenú červenú vodu. Pokreslenú detskými obrázkami , podľa všetkého vhodnú pre dieťa. Text o obsahu bol však na priesvitnej časti obalu maličkými písmenami a teda nečitateľný. Jediné čo sa podarilo prečítať bolo bez konzervantov. Kúpila som.


      Avšak hneď ako som sa napila pochopila som, že je to presladené a nemá to s prírodnou chuťou nič spoločné. Dcére som sa snažila vysvetliť, že je lepšie si kúpiť 100% ovocnú šťavu, alebo čistú vodu, ale popritom som si kládla otázku ako v obchodoch vyberať?


    Hneď ráno cestou vo vlaku som otvorila časopis a čítam článok o presladených vraj nesladených nápojoch , respektíve ochutených minerálkach. Čítam , že dôležité údaje na etikete sú spôsob sladenia, aróma, konzervanty a energetická hodnota. Hmm, to som vedela, ale aj tak mám veľa otázok, pretože rôzne zdroje informácii hovoria o inom. Ďalej teda čítam, najväčšou katastrofou je glukózovo- fruktózový sirup. Fruktóza sa získava z geneticky modifikovanej kukurice a nemá s ovocím nič spoločné. Jeho nadmerná konzumácia spôsobuje obezitu, dislipidémie. Počas metabolizácie fruktózy vzniká kyselina močová ktorá prispieva vzniku dny a neskôr vysokého krvného tlaku. Glukóza a fruktóza vraj pôsobi na mozog, metabolizmus, zvyšuje hladinu nervovej aktivity. Fruktóza je omnoho nebezpečnejšia ako glukóza a v tele sa nám rýchlo premení na tuk – tukovatie z nej pečeň. Samozrejme vyhnite sa všetkým umelým náhradám cukru .

      Tak teda aké sladidlá sú ok? STÉVIA – ta je bez kalórii, xilitól a na výrobkoch sa označuje ako uhľovodík – udržiava zníženú hladinu cukru. A do tretice erytritol je nízkokalorické sladidlo, ktoré vzniká fermentáciou glukózy. Vyskytuje sa v hruškách , hrozne a pod.

     Dúfam, že vám pomohli informácie pri kupovaní nie len nápoja, keď budete mať chuť na trocha sladké :-)

 

zdroj: časopis zdravie

Táto stránka používa cookies. Viac info

Prihlásenie