Vitajte na našej stránke. Zaregistrujte sa a zbierajte body za nákup.

Spánok

Zdieľať na sociálnych sieťach

Bez kvalitného nočného odpočinku nie sme schopní normálne žiť. Kvalitný spánok je základom nášho harmonického života. Dostatočný odpočinok nám dopĺňa energiu, ktorú potrebujeme pre aktívnu časť dňa.

Všetko živé, od rastlín cez zvieratá až po človeka, má svoje vnútorné biologické hodiny. Tie sú najviac ovplyvňované svetlom, presnejšie úsvitom a súmrakom. Časom, keď sa príroda prebúdza, a dobou, kedy sa všetko ponára do tmy. Práve v noci v čiernočiernej tme sa v ľudskom tele najviac tvorí melatonín, ktorému sa tiež hovorí hormón tmy, spánku a noci. Ten produkuje šuškovité teliesko (epifýza) a jeho tvorba je zásadne ovplyvnená práve biologickými hodinami.

Tento prirodzený rytmus však narušujeme umelým svetlom, často stresom toľko príznačným pre modernú dobu a ďalšími pre zdravý spánok toxickými faktormi ako sú napríklad hnev, zlosť, depresie, obavy, des, úľak, strachy. Veľká časť populácie najmä vo vyspelých krajinách potom trpí insomniou či inými spánkovými poruchami. Problém je aj nesprávna životospráva, toxiny. 

 

Žijeme v nadmernom strese, nerešpektujeme zásady správnej spánkovej hygieny. Veľa tiež svietime a narušujeme si tým náš prirodzený spánkový biorytmus. Následkom čoho je naše telo vyčerpané, unavené, oslabená imunita, koncentrácia a nesústredenosť. Strata energie, strata harmónie. Telo sa bráni chorobami, narušenou psychikou, celkovým kolapsom.

 

 

 

Silný vplyv na kvalitu nášho spánku je zdravá strava a stravovanie celkovo. Dostatočný prísun vitamínov, minerálov. Dodržiavanie pitného režimPohyb na čerstvom vzduchu, ale aj fyzická aktivita, ktorá naše telo posilňuje a otužuje. 

  

Príčiny nespavosti a jej prejavy bývajú rôzne. Niekto má problém so zaspávaním. Iný sa predčasne, alebo viackrát počas noci prebúdza. Pričom kvalita a hĺbka spánku je v obidvoch prípadoch narušená. Kvalitu spánku ovplyvňujú rovnako vonkajšie, ako aj vnútorné faktory. K vonkajším faktorom patrí neprimeraná vysoká teplota v miestnosti, nadmerný hluk, príliš veľký chlad a prúdenie studeného vzduchu, intenzívne svetlo, nepohodlná posteľ, taktiež podvedomé podnety ako počítač, mobilný telefón, TV v miestnosti kde spíme, elektorosmog, nevhodné geopatogenne pole.

K vnútorným faktorom, ktoré vplývajú na kvalitu spánku sú chronické srdcové ochorenia, dýchavica v dôsledku ochorení priedušiek a pľúc, astma, bronchitída, v neposlednom rade chrápanie. 

K civilizačným faktorom súčasnej dobe, ktoré prispievajú ku kvalite spánku je pitie kofeínových nápojov, pitie silného zeleného, alebo čierneho čaju, fajčenie. Častá konzumácia alkoholu a povzbudzujúcich prostriedkov, či už nápojov alebo tabliet. Tieto poruchy sú krátkodobého charakteru, po odstránení príčiny väčšinou odznejú.

Ak však nespavosť pretrváva dlhodobo je nutné zistiť príčinu  a odstrániť ju odborným vyšetrením alebo terapiou.

 

 

Miesto návštevy odborníka alebo terapeuta, ľudia často siahnu po hypnotikách, alebo liekoch proti nespavosti, ktoré vedú k závislosti  a po čase aj k zhoršeniu nespavosti. Môžu účinne pomôcť vtedy, ak je príčinou nespavosti reakcia na nejakú krátkodobú duševnú krízu, stresovú záťaž, úmrtie a pod. 

V prípade závežnejšieho dlhodobejšieho psychického problému pomáhajú terapie, ako napríklad regresná terapia, eft terapia, hypnóza.  Počas terapii sa spracovávajú emocie, alebo negatívne zážitky, ktoré podvedome vytvárajú napätie a nedovolia spať. Veľa krát vedome klient nevie presne, čo by mohlo spôsobovať nespavosť, ale po konzutácii a terapiách si začína uvedomovať aj staré a nazbierané neriešené problémy. Niekedy je to len spracovanie posledného negatívneho zážitku. Terapie vedu k uvoľneniu napätia a človek môže znova spokojne oddychovať. 

 

 

Veľmi dôležité je, si osvojiť isté pravidelné režimové opatrenia dňa: aspoň 2-3 hodiny pred spaním nejesť, vyhýbať sa ťažkým jedlám, alkoholu, kofeínu, nikotínu, chodievať spať v približne rovnakom čase, zaspávať v kľude bez pozerania TV, vyvetrať miestnosť kde spíme, zabezpečiť optimálnu teplotu na spanie, ktorá nám vyhovuje pre dobrý spánok. Ísť spať bez stresu, hnevu a zlosti, teda pokojný, mať vyriešené všetky dôležité záležitosti, upokojiť myseľ. 

Pokiaľ spánok neprichádza netreba si ho vynucovať násilím a ak tak siahnuť len po prírodných produktoch, ktoré nie sú návykové a medzi ktoré patrí napríklad:

  

Tryptofan B+

bylinný koncentrát Stimaral

Relaxin

Korolen

Gvaranal lecitín

makový olej

ProRelaxin

 

Príjemný spánok, atmosféru v miestnosti a upokojiť myseľ dokáže pár vstrekov spreja SPIRON.

Komentáre


Terapia EFT

Stela

Vďaka technike EFT už konečne dobre spím :)


Nový komentár

© 2020 - 2024 L.E.A. spol s.r.o. - www.milara.sk
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency