Vitajte na našej stránke. Zaregistrujte sa a zbierajte body za nákup.

Stres, únava, alebo tetánia ?

Zdieľať na sociálnych sieťach

Asi pol roka dozadu sa objednala ku mne na terapiu pani z neďalekého mesta. Hľadali sme termín stretnutia a hneď reagovala neurčito na termíny doobeda. „Neviem či zvládnem tak skoro vstať." Vysvetľovala svoje odmietanie. Preto som vybrala termín neskôr poobede. „ Och ja neviem či ešte budem o takej hodine vládať." Nakoniec sme termín našli a pani aj prišla. Vysvitlo, že trpí tetániou a prejavuje sa to u nej neustálou únavou. „Môžem spať aj 15 hodín a nevládzem. Nevládzem sa starať o rodinu, pracovať. Kedysi som stíhala viesť firmy, organizovala som spoločenské podujatia a aj stíhala starostlivosť o rodinu. Teraz je to úplne inak..."

Tetánia pre niekoho, kto o nej nič nevie je úplne neznámy pojem.


Však pre človeka, ktorý ňou trpí je to diagnóza, ktorá mu poriadne strpčuje život.

Tetánia odborne, je syndróm charakterizovaný zvýšenou dráždivosťou centrálneho a periférneho nervového systému. Je u neho typická zmena koncentrácie minerálov v medzibunkovej tekutine.


Príznaky tetánie sú bolesti, kŕče, nekonečná únava. Najnepríjemnejší býva tetánický záchvat, ktorý sa prejavuje bolestivými a kŕčovými záchvatmi tela. Vedia si ho ľudia mýliť s panickou poruchou a s epileptickým záchvatom. Toto ochorenie síce neohrozuje priamo život človeka, ale veľmi radikálne znižuje jeho kvalitu. Ďalšími príznakmi môže byť dýchavičnosť, nervozita, rôzne kŕče po tele, mravčenie v končatinách a podobne. Napriek tomu, že väčšinou touto diagnózou trpia ženy,  môže sa objaviť aj u mužov. 

 

 

Tetánia je väčšinou následok dlhodobého vypätia, prežitie ťažšej životnej situácie, stresu, nestabilného rodinného, alebo pracovného zázemia.

Počas tohto obdobia telo, nervová sústava spotrebuje vyššie množstvo minerálnych látok. Zároveň situácia a fyzický stav spôsobujú neustály tlak a dráždivosť nervového systému.

Človek sa doslova vyčerpá a telo reaguje bolesťou, únavou.


Vhodná terapia je nasýtiť telo živinami.

Je potrebné siahnuť po lepšej potrave s množstvom živín, ovocia, zeleniny, doplniť minerály, stopové prvky aj doplnkami výživy

Ako ďalšie  spracovať v terapiách traumy,

stresové situácie, vhodná je aj športová aktivita,

pohyb v prírode, joga, relaxačné cvičenia,

arteterapia.


 


Nový komentár

© 2020 - 2024 L.E.A. spol s.r.o. - www.milara.sk
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency