Vitajte na našej stránke. Zaregistrujte sa a zbierajte body za nákup.

Keď chýba železo

Zdieľať na sociálnych sieťach

Železo je minerál,  ktorý plní v organizme dôležité funkcie.  V krvi  je  zložkou červeného krvného farbiva nazývaného Hemoglobín.   Ak ho nemáme dostatok pociťujeme únavu, môžeme sa aj pri malej námahe zadýchať , alebo mať závrate. Pri chýbajúcom železe  nám môžu vypadávať vlasy, lámať sa  nechty, koža je bledá, popraskané pery,  precitlivenosť na chlad, alebo pálenie jazyka. Niekedy sa môže nedostatok železa prejaviť žalúdočnými problémami,  ako je nechutenstvo, zapchá,  zle trávenie jedla, alebo horšou schopnosťou sa sústrediť, pamätať si. Preto lebo Hemoglobín je zodpovedný za prenos kyslíka do organizmu,  ktorý ho okysličuje. Sprievodným javom býva Tachykardia, zrýchlená činnosť srdca s pulzom často výšim ako 100/minútu. Závažnosť príznakov závisí od hladiny hemoglobínu. Železo sa vstrebáva sliznicou tenkého čreva, najmä v jeho hornej časti (prvých 150 – 180 cm). Množstvo vstrebávaného železa závisí od zásob železa v organizme: čím menej železa organizmus má, tým je jeho vstrebávanie lepšie. Organizmus človeka trpiaceho nedostatkom železa dokáže vstrebať až 50 % železa prítomného v črevnom obsahu, kým organizmus s dostatkom železa, vstrebáva len asi 5 – 15 %. Po vstupe do krvi sa železo viaže na bielkoviny (transferín) a transportuje k bunkám. Zásoby železa (feritín a hemosiderín) sú v pečeni, kostnej dreni, slezine a svaloch.

Predovšetkým ženy trpia nedostatkom železa anémiou (chudokrvnosťou),  ktorá spôsobuje príliš silné krvácanie počas  menštruačného  cyklu, tehotenstvo a pôrody. Taktiež fajčiari majú deficit železa. Chronické straty krvi (hemoroidy, parazitárne ochorenia, krvácajúce vredové poškodenia sliznice žalúdka a tenkého čreva, rakovina a pod.) poruchy trávenia, celiakia, pri autoimunitných ochoreniach, hypoacidita žalúdka a pod.) Ľudia s nedostatočným príjmom železa v strave najmä vegetariáni a vegáni .

Mali by sme do jedálnička zaradiť viac pestrej stravy s dostatkom zeleniny a ovocia, ktoré obsahujú železo. Príklad špenát, brokolica, strukoviny, červene mäso ,morské plody, pečeň, quinoa, tofu, horká čokoláda, tekvicové semiačka, čučoriedky, červene a čierne ríbezle, Arónia, trstinová melasa.  A však hneď po konzumácii jedla  by sme bezprostredne po ňom  nemali piť  kávu, silný čierny čaj a ani mlieko . Znižuje vstrebávateľnosť železa.

Je preukázane že vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa. Železo sa používa vo forme tabliet, kvapiek a sirupu.

Vhodne je užívať  prírodne výživové doplnky pre dobru krvotvorbu ako je Chlorella,  je mimoriadne bohatá na železo a rastlinné bielkoviny, betakarotén a vitamín B12..  Fytomineral,  Korolen. Korolen  je prospešný  bylinný koncentrát,   ktorý podporuje samotnú krvotvorbu, pri autoimunitných ochoreniach je vhodný doplnok aj vodík H2. Podpora krvotvorby je aj v stravovacom doplnku Moja krv. Ak je nedostatok pretrvávajúci je nutné zistiť príčinu a tu riešiť, napr. terapiami. Pomocou terapii sa dajú riešiť aj vážne problémy s menštruačným cyklom, alebo aj autoimunitné ochorenia a i.. 



Autor: Drahomíra Vaváková


Nový komentár

© 2020 - 2024 L.E.A. spol s.r.o. - www.milara.sk
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency